قصد ما در سایت پارس اورنگ آریانا، آشنایی کامل شما با پی وی سی و انواع محصولات و کاربردهای آن می باشد. در ادامه ی این مقاله با ما همراه باشید.

پی وی سی (PVC) چیست؟

پلی وینیل کلراید یا پی وی سی نوعی پلیمر ترموپلاستیک مقاوم، ضد آتش، سبک، ضد حرارت، ضد ضربه، ضد آب و… میباشد که در دو نوع سخت و انعطاف پذیر تولید میشود. PVC یکی از پرکاربردترین و ارزشمند ترین مواد پلاستیکی است که در اکثر صنایع از جمله صنعت ساختمان سازی، صنعت عظیم کشتی سازی، صنعت خودرو سازی و… مورد استفاده قرار میگیرد.

PVC در حال حاضر یکی از پر اهمیت ترین محصولات صنعت پتروشیمی میباشد که بعد از پلی اتیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP) پرمصرفترین پلیمر در جهان به شمار میرود و دلیل این موضوع ارزان قیمت بودن و راحتی نصب آن میباشد، که بسیار مورد توجه قرار گرفته.

روش تولید پی وی سی (PVC)

پی وی سی عموماً به 5 روش تولید و پلیمریزاسیون میشود که در هر روش نوع خاص و متفاوتی از این محصول با خواص مختلف تولید میشود.

روش های تولید و پلیمریزاسیون PVC عبارتند از:

  • روش سوسپانسیون (Suspension) این روش 80 درصد تولید در جهان را به خود اختصاص داده.
  • روش امولسیون (Emulsion) حدود 10 تا 15 درصد تولید در جهان به این روش صورت میگیرد.
  • روش توده ای (Bulk) این روش تنها 10 درصد تولید در جهان را شامل میشود.
  • روش محلول (Solution) حدود 1 تا 2 درصد تولید جهانی.
  • روش رسوبی (Precipitated) این روش شامل درصد ناچیزی از تولید میشود.
پی وی سی

پی وی سی

1- تولید به روش سوسپانسیون S-PVC

مونومر وینیل کلراید در این روش به دانه های بسیار ریزی در حدود 50 تا 150 میکرون تبدیل شده و تحت فشار زیاد در آب به صورت معلق درآمده و پخش میشوند. این ذرات کاملا نامحلول در آب هستند و به جهت جلوگیری از چسبندگی به یکدیگر، از مواد پایدار کننده ای مانند نشاسته و ژلاتین استفاده میشود.

بعد از اینکه در این واکنش 80 تا 90 درصد مونومرها به پلیمر تبدیل شدند، مونومرهای اضافه از اتوکلاو خارج میشوند و رزین PVC حاصل شده به وسیله سانترفیوژ جدا میشود. این نوع پی وی سی معمولاً برای تغذیه اکسترودر، به صورت مواد اولیه پودری مورد استفاده قرار میگیرد.

به دلیل اینکه S-PVC جذب آب بسیار کمی دارد (حدود 5 تا 10 میلی گرم) میتوان از آن در تولید محصولات شفاف بهره برد. اما یکی از مشکلات اساسی این پلیمر در مقایسه با E-PVC، حساسیت زیاد آن به حرارت، نور و اکسیژن میباشد.

2- تولید به روش امولسیون E-PVC

در این روش با استفاده از حرارت بالا و تحت فشار زیاد، مونومر وینیل کلراید به مایع تبدیل شده و با استفاده از مواد امولسیون کننده Emulsifier، این مایع در آب به امولسیون تبدیل شده و به وسیله کاتالیزور های محلول در آب فرآیند پلیمریزاسیون انجام میگیرد. وزن مولکولی محصول نهایی این روش بستگی به درجه حرارت فرآیند دارد. به این معنی که درجه حرارت بالا، پلیمری با وزن مولکولی پایین تولید میکند و برعکس آن با کاهش حرارت، وزن مولکولی پلیمر افزایش میابد.

با توجه به میزان بیشتر ناخالصی باقیمانده در PVC نوع E، خواص مکانیکی و الکتریکی این پلیمر نسبت به نوع S پایین تر می باشد. از پلیمر نوع E بیشتر در تولید محصولاتی مانند چرم مصنوعی، کاغذ دیواری و دستکش استفاده میشود.

3- تولید به روش توده ای M-PVC

در این روش مونومر وینیل کلراید را با کاتالیزور بسیار کمی مخلوط کرده و تحت فشار به پلیمر PVC تبدیل میکنند. سپس پلیمر به دست آمده که در مونومر نامحلول است و در کف تانک رسوب کرده، خارج میکنند. امکان برهم خوردن شرایط این فرآیند وجود دارد و کنترل آن بسیار مشکل میباشد. روش توده ای شباهت زیادی با روش نوع S دارد و حتی در برخی موارد خواص این روش نسبت به نوع S برتری دارد.

4- تولید به روش محلول

در این روش از نوعی حلال مونومر وینیل کلراید استفاده میشود که خود پلیمر تولید شده نیز در این حلال قابل حل است. انتخاب نوع حلال تأثیر مهمی در کیفیت محصول نهایی و ذرات آن دارد.

5- تولید به روش رسوبی

این روش تا حدود زیادی به روش محلول شباهت دارد، با این تفاوت که پلیمر حاصله در حلال آلی حل نمیشود و در انتهای واکنش، رزین PVC در ظرف واکنش رسوب کرده و از راکتور خارج میشود. به دلیل هزینه های بالا در این روش، بکارگیری آن از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست.

انواع پی وی سی(PVC)

پی وی سی در دو دسته ی اصلی گرید (S) یا همان سوسپانسیون و گرید (E) یا همان امولشن دسته بندی میشود.

پلی وینیل کلراید در سه نوع پلاستیک نرم و انعطاف پذیر، سخت (UPVC) و پلی وینیل کلراید اصلاح شده (MPVC) تولید میشود که بسته به نوع مصرفی تهیه شده و مورد استفاده در صنایع قرار میگیرند.

انواع پی وی سی

انواع پی وی سی

1- پی وی سی انعطاف پذیر (نرم)

پلی وینیل کلراید یا همان پی وی سی نوعی پلاستیک پرکاربرد در صنایع است. این محصول دارای مقاومت بالایی است و میتوان آن را با افزودن نرم کننده های خاص به میزان مورد نظر نرم و انعطاف پذیر کرد.

پی وی سی یکی از انعطاف پذیر ترین محصولات پلیمری میباشد که همین امر آن را به محبوب ترین گزینه در صنایعی مانند صنعت ساختمان و دکوراسیون داخلی تبدیل کرده.

انواع کاربرد PVC نرم

ساخت نواع شیلنگ و لوله های نرم

این محصولات از نمونه های بسیار رایج و پرکاربرد PVC نرم میباشند که از اکسترود شدن با الیاف نالیون یا پلی استر، بافته و تقویت شدن آنها و در نهایت پوشیده شدن با لایه ای از پی وی سی نرم ساخته می شوند.

ساخت ورق و فیلم نرم

از ورق های نرم برای پوشش دادن و نفوذناپذیر کردن انواع مخازن آبی، سد ها و پشت بام ساختمان ها و… استفاده میشود. انواع طلق های شفاف و رنگی، رویه ها و سفره ها از نمونه های این محصول می باشند.

کلندرینگ

این واژه به معنای فرم دهی کامپاند ترموپلاست و تبدیل مواد پلاستیکی به وسیله عبور از بین غلتکهای متعدد با ضخامتهای متفاوت و ایجاد یک فیلم ممتد میباشد. عمده ی فویل های پی وی سی نرم با این روش تولید میشوند. کلندرینگ به روش تبدیل پلاستیک به فیلم گفته میشود.

صنعت ساخت کفش

از پی وی سی نرم در ساخت زیره کفش، چکمه، صندل و… با روش تزریق قالب استفاده میشود. این مورد باعث دوام بالای کفش ها میشود و از ترکیدگی کفی ها و پوسیدگی آنها جلوگیری میکند.

همچنین PVC نرم در تولید محصولاتی مانند روکش کابل ها، انواع کفپوش ها، قوطی های پلاستیکی، پوشاک و … نیز کاربرد دارد.

پی وی سی نرم

پی وی سی نرم

2- پی وی سی سخت UPVC

هنگامی که در ترکیب پلی وینیل کلراید از روان کننده ها استفاده نشود، پلیمر غیر قابل انعطاف و مقاومی تولید شده که پی وی سی سخت یا UPVC نامیده میشود. این پلیمر برای تولید محصولاتی مانند لوله و اتصالات، پروفیل های درب و پنجره و… استفاده میشود.

انواع کاربرد پی وی سی سخت UPVC

ساخت و تولید لوله های آب و فاضلاب

از پرکاربرد ترین موارد استفاده از PVC میتوان به تولید و ساخت انواع لوله های آب و فاضلاب اشاره کرد. این لوله ها به دلیل وزن سبک و مقاومت در برابر رطوبت و طول عمر بالایی که دارند، بهترین گزینه برای استفاده در شبکه های آب رسانی و انتقال فاضلاب هستند.

ساخت و تولید پروفیلهای درب و پنجره های UPVC

عایق حرارتی مناسب و جلوگیری از هدر رفتن انرژی، ضد آب بودن و نفوذ ناپذیری در برابر حشراتی مانند موریانه از دلایل استفاده UPVC در صنعت تولید پروفیل درب و پنجره میباشد.

از دیگر موارد استفاده از UPVC در صنایع میتوان به مواردی از جمله مواد اولیه آسفالت و بتن، دکوراسیون داخلی، کارت های اعتباری، لوازم پزشکی، ظروف یکبار مصرف و غیره اشاره نمود.

3- پی وی سی اصلاح شده MPVC

این نوع از پی وی سی به علت اصلاح زنجیره های پلیمری، دارای خواص مکانیکی و فیزیکی بالایی در مقایسه با PVC و UPVC میباشد به همین علت محصولات تولید شده با این پلیمر سبکتر هستند و کیفیت بیشتری دارند. نکته ی قابل توجه در مکانیزم لوله های تولید شده با این پلیمر، افزایش خواص و مقاومت آن است. مقاومت این محصول در مقابل خراشیدگی و ترک ها بیشتر است بنابراین خطری درمورد رشد سریع ترکها در آنها وجود ندارد. همچنین از نظر وزنی حدود 35 درصد سبکتر از لوله های پی وی سی نرم هستند که باعث سهولت حمل و نقل آنها میشود.

ورق شیروانی UPVC

ورق شیروانی UPVC

ویژگی پلیمرهای پی وی سی

  • مقاومت کششی و ضربه ای بالا
  • مقاومت بالا در برابر خراش، سایش و خوردگی
  • مقاومت در شرایط آب و هوایی مختلف و نامناسب
  • قیمت عالی و مقرون به صرفه
  • عایق مناسب حرارتی، صوتی و رطوبتی
  • فرآیند پذیری مناسب
  • دمای ذوب بالا (حدود 80 درجه سانتی گراد)
  • مقاومت در برابر اشعه ی UV
  • مقاوم در برابر مواد شیمیایی، روغن ها و مواد ضدعفونی کننده
  • خواص الکتریکی عالی
  • مقاوم غیر محلول بودن در مواد الکلی، هیدروکربن ها و استون
  • قابل استفاده در دمای حدود 60 درجه به صورت مداوم
  • طول عمر بالا

تفاوت ورق های PVC و ورق های UPVC

از تفاوت های ورق های PVC و UPVC میتوان به میزان انعطاف پذیری و سختی این ورق ها اشاره کرد. ورق های پی وی سی در مقایسه با ورق های UPVC انعطاف پذیرترند اما ورق های UPVC سختی بیشتری دارند. همچنین ورق های PVC تحمل دمایی کمتری نسبت به ورق های UPVC دارند.

از دیگر تفاوت های این ورق ها میتوان به نوع کاربرد آنها اشاره کرد. ورق های پی وی سی گزینه ی مناسبی برای فضاهای داخلی هستند اما ورق های UPVC برای فضاهای باز و محوطه سازی مناسب هستند. از این رو اگر قصد ساخت یک سایبان دارید، استفاده از ورق های UPVC گزینه ی مناسبتری است.

کاربردهای جادویی پی وی سی

از کاربرد های این متریال میتوان به مواردی مانند کاربرد در صنعت خودروسازی، صنعت عظیم کشتی سازی، صنایع ساختمانی، وینیل سایدینگ، اتاق‌های پیش ساخته و کانکس، صنایع لوله و اتصالات، وسایل و دکوراسیون داخلی (مانند میز، کمد و… )، روکش سیم و کابل های الکتریکی و غیره اشاره نمود.

دیوارپوش پی وی سی

دیوارپوش های PVC ورقه هایی با سیستم اینترلاک هستند که باعث ضد آب بودن و نفوذناپذیری در درزها و نقاط اتصال ورقه ها به هم میشود.این دیوار پوش ها علاوه بر کیفیت و قیمت مناسب، مزیت های دیگری همچون ضد آب بودن، عایق دما، مقاوم در برابر آتش، ضد موریانه و… نیز دارند.

تنوع طرح و رنگ و دوام این دیوارپوش ها باعث شده که امروزه بسیاری از مخاطبان برای پوشش دیوار منازل و محل کارهای خود از این پوشش استفاده کنند.

نصب دیوارپوش PVC

این نوع دیوارپوش نصب سریع و آسانی دارد و در مدت زمان کمی میتوان مساحت و متراژ بالایی را با استفاده از آن پوشش داد. این دیوارپوش ها به صورت کلیکی (نر و مادگی) در هم چفت میشوند.

با استفاده از دیوارپوش های PVC به راحتی و با سرعت میتوان محیطی با متراژ 20 الی 25 متر را در یک روز به طور کامل پوشش داد. البته به اتمام رساندن متراژ و سرعت کار به مهارت تیم و سطح مورد نظر بستگی دارد. هرچه تیم ماهرتر و سطح مدنظر صاف و یکدست تر باشد، سرعت نصب نیز بیشتر خواهد بود.

نصب دیوارپوش PVC

نصب دیوارپوش PVC

ابزار موردنیاز نصب دیوارپوش PVC

برای نصب یک دیوارپوش پی وی سی علاوه بر خود ورق های دیوارپوش، ابزار های جانبی دیگری مورد نیاز است تا کار نهایی چهره ای زیبا داشته باشد. این ابزار ها اجزای اساسی اجرای دیوارپوش محسوب میشوند.

ابزار های دیوارپوش PVC عبارتند از:
  • تاشو
  • قرنیز
  • لبه دیواری یا لبه U
  • تسمه
  • میت
  • کنجی و نبشی ثابت (اسکوتی)

ابزار پی وی سی

ابزار پی وی سی

کاربردهای PVC در صنعت چوب و دکوراسیون

پی وی سی در صنعت چوب و دکوراسیون به دلیل طیف گسترده ای از رنگ و طرح جایگاه بالایی دارد. میزبان اصلی PVC صنایع MDF است.

از ورق های PVC برای روکش MDF خام (نئوپان) استفاده میشود. این روکش ها در دو حالت نواری برای پوشش کناره های تولیدات MDF، ورق های بزرگ برای پوشش اصلی صفحات ام دی اف (نئوپان) تولید و استفاده میشوند.

سقف کاذب PVC

این سقف ها نوعی پلاستیک سخت و مقاوم و در عین حال بسیار سبک به نام پلی وینیل کلراید است. سقف های کاذب PVC طرح ها و رنگ های متنوعی دارند و در هر زمان قابلیت این رو دارند که از سازه جدا شده و جابه جا شوند. این نوع از سقف های کاذب به دلیل استحکام بالایی که دارند جایگاه خاصی در صنعت ساختمانی و دکوراسیون داخلی دارا میباشند.

یکی دیگر از دلایل محبوبیت این متریال این است که به خوبی از هدر رفتن انرژی جلوگیری میکند به همین دلیل از این سقف ها برای انواع مکان های اداری، پاساژهای تجاری و منازل مسکونی استفاده میشود. این سقفها به دلیل اینکه عایق رطوبت خوبی هستند در سرویسهای بهداشتی و حمام ها کاربرد زیادی دارند.

سقف کاذب PVC

سقف کاذب PVC

مقایسه کناف و سقف کاذب پی وی سی

سقف کاذب پی وی سی و کناف از جمله محبوبترین متریال ها و سازه های خشک در صنعت ساختمان و دکوراسیون داخلی هستند. هر دو پوشش به صورت پیش ساخته تولید میشوند و از نظر وزنی بسیار سبک هستند و تا حد زیادی ضد حریق میباشند.

تفاوت عمده ی این دو متریال در جنس سازه است:

کناف نوعی سازه ی گچی سبک پیش ساخته است که در دو نوع کلاسیک و مدرن تولید میشود. نکته ی حائز اهمیت در استفاده از کناف این است که با وجود مقاومت نسبی که در برابر رطوبت دارد گزینه ی مناسبی برای استفاده در حمام و سرویس بهداشتی نیست.

سقف کاذب پی وی سی از تولیدات صنایع پتروشیمی و از جنس پلاستیک سخت است. این نوع سقف کاذب بسیار سبکتر بوده و اجرای سریعتر و آسان تری دارد. همچنین به دلیل خاصیت ضد رطوبتی که دارد بهترین گزینه برای استفاده در سرویس های بهداشتی و حمام ها و استخرها می باشد.

در مورد مقایسه ی کناف و سقف کاذب پی وی سی باید دو نکته ی مهم را در نظر گرفت:
  1. اولین نکته این است که کناف نمای زیباتر و مجللی دارد و برای سالن های پذیرایی، لابی هتل ها و همچنین تالارها مناسبتر است
  2. نکته دوم مقاومت بالا و ضد رطوبت بودن سقف های PVC میباشد که آن را به بهترین گزینه برای محیط های مرطوب مانند حمام، استخر و سرویس بهداشتی تبدیل میکند.
مقایسه کناف و سقف کاذب PVC

مقایسه کناف و سقف کاذب PVC

کابینت PVC چیست؟ (مزایا، معایب)

اولین نکته در تولید و ساخت کابینت، متریال بکار رفته برای بدنه و درب ها است که اصلی ترین فاکتور محسوب میشود. کابینت پی وی سی نوع خاصی از کابینت میباشد که از مواد پلیمری برای تولید آن استفاده شده که ساختاری مشابه با پلاستیک فشرده دارد.

مزایای کابینت PVC:

  • ضد نم و رطوبت
  • وزن سبک
  • قابلیت شستشو
  • مقاوم دربرابر مواد شوینده و ضد عفونی کننده
  • نصب و اجرای آسان
  • مقاوم در برابر ضربه و خراشیدگی
  • مقاوم در برابر نفوذ حشرات
  • قابلیت اجرا در دو نوع مات و شفاف
  • طول عمر بالا
کابینت PVC

کابینت PVC

معایب کابینت PVC:

  • تنوع محدود رنگ
  • محدودیت در اجرای طرح
  • محدودیت در اجرا برای دکوراسیون کلاسیک
  • غیر قابل تجزیه بودن و مضر برای محیط زیست

چسب پی وی سی

چسب پی وی سی ماده ای است که از آن برای اتصال لوله های PVC و پلاستیکی استفاده میشود. این چسب در اندازه ها و با برند های مختلفی در بازار موجود میباشد که برای چسباندن قطعات PVC و پلاستیکی، درزگیری و ضدآب کردن قسمت های مختلف اتصالات مورد استفاده قرار میگیرد.

یکی از متداول ترین موارد مصرف چسب پی وی سی، اتصال لوله های آب و فاضلاب در صنایع ساختمان سازی میباشد.

انواع چسب پی وی سی

چسب پی وی سی به دو دسته فشار قوی و فشار ضعیف تقسیم میشود. استفاده از این چسب ها بستگی به میزان فشار وارده و نوع لوله ی مصرفی دارد، برای لوله های فشار قوی از چسب فشار قوی و برای لوله های فشار ضعیف و معمولی از چسب فشار ضعیف استفاده میشود.

البته باید در انتخاب چسب PVC در نظر داشته باشید که تنها انتخاب نوع فشار قوی یا ضعیف کافی نیست، انتخاب چسب و پرایمر با کیفیت مهمترین نکته در خرید چسب PVC میباشد. همچنین برخی از این چسب ها مخصوص لوله های سی پی وی سی (CPVC) هسنتد و نباید از آنها برای متصل کردن لوله های PVC استفاده کرد.

چسب پی وی سی

چسب پی وی سی

مزایای چسب پی وی سی

  • تک جزئی بودن که باعث سهولت در کار میشود.
  • ضدحلال بودن زیرا این چسب ها تنها با حلال مخصوص PVC از اتصال جدا میشوند.
  • سرعت بالا در فرآیند خشک شدن که از دیگر مزایای مهم و قابل توجه در استفاده از این چسبها میباشد.

برخی از کاربردهای چسب PVC

  • اتصال لوله های آب و فاضلاب
  • درزگیر ماستیک جهت ضدآب کردن نقاط اتصال و پر کردن شکاف ها
  • پر کردن شکستگی ها و قرار دادن وصله بر روی محل شکستگی PVC

روش اتصال لوله های پی وی سی

اتصال لوله ها و قطعات پی وی سی در کل به دو روش اتصال چسبی و اتصال پوش فیت (push fit) انجام می شود که استفاده از چسب و روش اتصال چسبی متداول ترین روش میباشد.

در این روش، چسب پی وی سی نقش حلال دارد و با حل کردن لایه نازکی از قسمت بیرونی  اتصال نری و قسمت داخلی مادگی در خود، بعد از مدت زمان کوتاهی باعث یک پارچه شدن دو قسمت و در نهایت اتصال دو قطعه با یک جوش سرد میشود.

مدت زمان خشک شدن چسب PVC

استفاده از چسب PVC برای ایجاد اتصال بین قطعات و لوله های پی وی سی یکی از متداول ترین روش ها میباشد. این چسب در مدت زمان کوتاه چند ثانیه تا چند دقیقه بعد از استفاده در محل مورد نظر خشک میشود اما باید به این نکته توجه داشت که تا اتمام فرآیند اتصال، دو قطعه به هیچ عنوان حرکت داده نشوند. نکته مهم دیگری که در مقدار زمان خشک شدن چسب PVC تاثیر دارد سایز لوله مورد استفاده و همچنین دمای محیط میباشد.

ضخامت و ابعاد ورق های PVC چگونه است؟

ابعاد استاندارد این ورق ها به صورت 244X122 سانتی متر میباشد، اما برخی از سازندگان این ورق ها را در ابعاد 280X122 سانتی متر تولید میکنند. همچنین ضخامت ورق های پی وی سی ارتباط مستقیم با نوع و کاربرد آنها دارد که از 3 تا 20 میلی متر متفاوت است. ضخامت متداول و پر کاربرد آن 3 و 16 میلی متر میباشد.

ضخامت و ابعاد ورق های PVC

ضخامت و ابعاد ورق های PVC

جایگزین مناسب برای PVC چیست؟

با زیاد شدن موارد استفاده از پی وی سی در تمامی صنایع به ویژه صنایع خودرو سازی، صنایع عظیم کشتی سازی و صنعت ساختمان و دکوراسیون داخلی، میتوان با اطمینان گفت که این متریال جایگزینی ندارد و هنوز بهترین و پرکاربردترین گزینه در این صنایع به شمار میرود.